Jak zrobić obłędne ciasto lava cake?


Są takie ciasta, których smak się zapamiętuje i trudno je zapomnieć. Na pewno, gdy raz spróbujecie ciasta lava cake od razu pokochacie ten wypiek. Gwarantujemy, że jego smak jest obłędny i trudno jest mu się oprzeć. Na jednym kawałku zapewne się też nie skończy, ale przecież nie można sobie odmawiać, wszak życie trzeba sobie osładzać. Czas więc poznać ten tajemny przepis.

Dobra czekolada to podstawa

Na początek musicie wiedzieć, że dobra czekolada cukiernicza to podstawa. Im prostszy ma skład, tym lepiej. Tutaj absolutnie nie sprawdzą się czekolady z supermarketów, lecz zdecydowanie lepiej wybrać czekoladę, którą bez obaw można zapiekać i nic się z nią nie robi. Nie musicie się obawiać, że straci smak czy też okaże się tylko zwykłą masą cukru z małym dodatkiem kakao. Warto wybrać kropelki. Pamiętajcie, że dobra czekolada to taka bez dodatku GMO. Skoro to już wiecie, to polecamy wybranie czekolady deserowej, ale też mlecznej oraz białej. Dzięki temu smak wypieku będzie jeszcze lepszy. Zatem czas przejść już do przygotowań. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 10 dag czekolady mlecznej, z 5 dag czekolady gorzkiej oraz 2 dag czekolady białej. Po tym jak czekolady się rozpuszczą mieszamy je ze sobą. Teraz ponownie w kąpieli wodnej rozpuszczamy kostkę masła. Wszystkie składniki łączymy. A gdy się już połączą, czekamy aż masa będzie prawie wystudzona. Celowo używamy słowa prawie, gdyż zbyt zimna masa zacznie tężeć i znowu będziecie musieli zafundować jej kąpiel wodną. Skoro ten etap jest już za wami, to można przejść do kolejnego.

Dobre jajka to podstawa

Wiecie już jak czekolada wpływa na smak. Nie inaczej sytuacja wygląda z jajkami. Należy więc wybrać jajka ekologiczne od kur z wolnego wybiegu. Są one nie tylko zdrowsze, ale też zdecydowanie lepiej smakują. Potrzebować będziecie 5 jaj. Należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubijacie na sztywną pianę. Z kolei żółtka dodajecie do masy czekoladowej z masłem. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Gdy masa jest już gotowa dodajemy do niej szklankę brązowego cukru i ponownie całość mieszamy. Teraz należy dodać jeszcze niecałą szklankę mąki. Najlepiej od zawartości szklanki odsypać jedną łyżkę. Ponownie wszystkie składniki trzeba wymieszać. Gdy masa jest spójna, łyżką dodajemy ubite białka. A gdy wszystkie znajdą się w misce z masą, drewnianą łyżką mieszamy całość. Teraz pozostaje już tylko dodanie do masy ponownie czekolady.

Czekoladowy deszcze

Czekolada cukiernicza do ciast ma tę zaletę, iż można ją bez obaw zapiekać, dlatego też używając jej nie musicie obawiać się, iż ciasto Wam się nie uda. Skoro masa została już przygotowana, to czas przygotować jeszcze więcej czekolady. Otóż do masy warto, a wręcz trzeba dodać jeszcze 5 dag gorzkiej czekolady w kropelkach. Delikatnie masę mieszamy i przelewamy do tortownicy 30 cm/30 cm. Zamiast smarować ją tłuszczem wystarczy tylko włożyć papier do pieczenia. Dzięki temu nie musicie obawiać się, że ciasto będzie kleić się do formy. Pozostaje już tylko pieczenie. I tutaj musicie pamiętać, by ściśle przestrzegać czasu pieczenia, tym bardziej że dzięki temu uzyskacie idealną konsystencję. Ciasto należy piec przez 22 minuty w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto należy szybko wyjąć z piekarnika i już jest gotowe do podania. Zaraz po przekrojeniu wypłynie z niego lawa czekolady. Takie ciasto obłędnie smakuje samo, ale można też podać je z gałką lodów miętowych czy śmietankowych, ale i sorbetem, który zrównoważy smak.

A może jeszcze odrobina masy – poznaj nasz szybki trik

Oczywiście jeżeli kochacie czekoladę tak jak i my, możecie też postawić na jeszcze więcej czekolady. Warto wykonać jeszcze masę czekoladową, którą możecie polać ciasto. W tym przypadku oczywiście znowu przyda się dobra czekolada. W tym przypadku potrzebujemy 10 dag mlecznej, którą rozpuszczamy. Dodajemy do masy 4 łyżki mleka. Następnie w naszym cieście wykonujemy widelcem dziury i oblewamy ciasto masą. Dzięki dziurkom masa wchłonie w środek. Teraz ciasto lava cake gotowe jest już całkowicie. Pozostaje już tylko delektować się jego smakiem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *